Напиши текст на тема доброволчество, личностно развитие или гражданско общество

Публикувана на 06 Юли 2015

Напиши текст на тема доброволчество, личностно развитие или гражданско общество

Култура/изкуство, Образование

Навсякъде

До ден

Ще участвам

Какво?

Блогът Активна среда е некомерсиален проект, създаден с цел да насърчава гражданската активност. Публикуват се текстове, които разясняват същността, целите и задачите на активното общество, материали за личностно развитие и добри практики от други държави.

Включи се в мисията като напишеш твой текст - разказ за доброволческа акция, статия на тема личностно развитие или гражданско общество. Изрази свое впечатление или гледна точка, като спазваш следните базови изисквания:

  • Текстът трябва да разкрива добри практики или възгледи за поне една от тематичните области.
  • Трябва да е не по-къс от 100 думи.
  • Трябва да е с изяснени авторски права (виж пример тук)

Препоръчително е също текстът да обосновава ползата от активно гражданско общество и да посочва добри примери в това отношение (включително лични, при наличие на такива). Разрешават се и текстове, популяризиращи граждански или обществени кампании и инициативи.

Кой?

"Активна среда" е проект на Благовест Цветанов.

Защо?

Защото твоята история, споделен опит или полезна информация ще вдъхнови други да бъдат активни участници в гражданско общество.

Нужни умения?

Да умееш да се изразяваш ясно, стегнато и грамотно в писмен текст.

Нужна екипировка?

Компютър и интернет.

Как да участвам?

Натисни зеления бутон "Ще участвам", за да видиш адреса, на който да изпратиш твоя текст.

// снимката е оттук

Благовест Цветанов ( Благовест Цветанов )

28 Декември 2015, 16:12

Жюстин, мейлът, на който се изпращат текстове, е [email protected]

Елена Друмева (TimeHeroes)

28 Декември 2015, 15:12

Привет, Жюстин, информацията излиза тук над снимката и пристига автоматично на мейла, с който сте регистрирана. Ако при вас я няма на тези две места, дайте знак!

Жюстин Томс

28 Декември 2015, 11:12

На кой мейл да изпратя текста си?

Павел Кунчев (TimeHeroes)

17 Юли 2015, 14:07

@Миряна Машева Не, мисията е дългосрочна.

Миряна Машева

17 Юли 2015, 10:07

Здравейте! Има ли срок за предаване на материалите?

Нещо не е ясно?

Попитай, организаторът ще ти отговори.Трябва да си логнат, за да добавиш въпрос.

Разкажи ни какво се случи

След като приключи участието ти в мисия, можеш да разкажеш как е минало, в 3-4 изречения (не искаме просто "беше супер").

Трябва да си логнат, за да добавиш разказ.

Антоний Найденов / Antoniy Naydenov

22 Декември 2018, 06:12

“ Винаги има шанс “ Кръстих разказа, който написах “ Винаги има шанс “. От 7 години са занимавам с доброволчество активно и пасивно. Днешните времена и в държава ,която живеем в нашата родина България с демократични и европейски правила ,съм се нагледал на добри примери и лоши примери от живота. Относно доброволчество,личностно развитие и гражданско общество Ви пиша точно това. Като човек,човешко същество, демократично и с европейско зачитане на правилата,нормите и ценностите винаги съм бил такъв и ще продължа да съм такъв,защото никой не може да те накара да бъдеш друг. За това споменах добри и лоши примери ,защото много хора са ставали жертва по различни поводи и ситуации за да не бъдат това ,което са и са искали много пъти да станат.Продължавали са да се борят за своя мечта или цел в живота.Някой не са успявали поради много причини или независещи от тях обстоятелства ,но са заслужавали .Част от тези хора продължават да се борят за това . Споменах думата дискриминация ,защото имало много примери за дискриминация относно българи спрямо българи, етноси спрямо българи или смесена дискриминация от различна националност. Или това, което давам като частичен пример човек или хора който имат възможност , талант и способности да го направят. Имат много причини да не се случи това. Относно личностно развитие тук наблягам на хора ,който пречат и взимат на готово от хора или човек ,който също може да е доминант или да бъдат това което са или е. Думата доминант или човек ,който с своят талант или възможност да не разрешава,търси начини да се случи това или не е успял да направи това поради много факти ,който не позволяват. Знам,че в живота всеки заслужава да му се даде първи ,втори или последен трети шанс да го направи или не го е направил или направил. Също така знам от личен опит и от живота ,че не на всеки каца малката птица наречена късмет или шанс. Но не спира да мечтае или просто си остава нереализирана мечта или цел.Казвам това, защото имало и смъртни случай за елементарните права или ,че всеки може да има това или възможност да я реализира нещо в живота но няма резултат. Повечето случай в част от това ,което споменах ,като примери е алчността ,злобата,лицемерието и егойзма да пречиш на някой или някоя. “ Винаги има шанс “ – не се отказвай бори се за това което искаш от живота или своята мечта.


Елена Машева-Илиева

08 Октомври 2018, 10:10

Мисията пасва на всеки, който би искал да разкаже както за себе си така и за страхотни теми като себе утвърждаване, гражданско общество и доброволчество. Аз избрах да пиша за това какво е да бъдеш добър! Мисията дава голямо поле за изява. Браво за идеята и благодаря за шанса да напиша нещо истинско.

Елена Машева-Илиева

Петя Китанова

28 Май 2018, 18:05

Радвам се, че текстът ми е публикуван. Развълнувана съм и благодаря за подкрепата. Призовавам всеки, който желае да се включи в мисията. Вдъхновете се от заобикалящия ви свят и давайте! Успех!

Петя Китанова

Петя Китанова

09 Май 2018, 23:05

" Доброволчеството , личностното развитие и гражданското общество са като едно цяло, взаимодействат си, като кръговрат! Обхващат почти еднакви теми, свързани с полезните цели, самоинициативата, формирането и изграждането на ценности у личността, мотивацията и развитието на комуникацията. За да бъдеш доброволец трябва да имаш сърце-истинско! Трябва да притежаваш силна воля и да правиш безвъзмездно добро на някого. Но всъщност възмездие винаги има, защото се чувстваш удовлетворен и полезен, независимо дали доброто дело е извършено дали е за малки и големи, за растения или животни. Личностното развитие си самият ТИ! Това е твоят собствен избор, пътя, по който ще поемеш, препятствия, с които ще се сблъскаш, сълзите и усмивките, до които ще се докоснеш и ще отминат с някой друг. И не на последно място, ние сме част от гражданското общество, можем да помагаме със съвети, интересни идеи и е прекрасно да съществуват подобни институции, където хората се подкрепят и гласът им може да бъде чут. Като пример не пиша нищо конкретно и не защото не съществуват добри хора, а защото във всеки ден и във всеки час, ако се вгледаш добре наоколо... Знаеш ли какво? Виждаш как някой храни бездомно куче, друг помага на ученици и възрастни хора да пресичат, трети пък са помъкнали цял чувал с дрехи и играчки за хора, които имат нужда. Дори не мога да пиша много, защото всичко, за което мисля и говоря по темата, се чува, вижда и възприема като емоция, като чувство и то може само да се изпита!" Ето това е моят текст. Надявам се да бъде нещо вдъхновяващо за някого! Успех!


Adriana Simeonova

10 Август 2017, 09:08

Да се включиш в тази мисия или някоя следваща от блога често не ни струва нещо значително, а носи толкова много светлина и топлина. Радвам се, че имам възможност да участвам. Мисията, която подкрепих за мен лично беше много приятна. Организаторите и общуването с тях е много коректно, бързо и точно. Препоръчвам участие в този проект на всеки, който го чувства като възможен за него. Успех!


Mirella Ka

04 Май 2017, 14:05

Много се радвам, че намерих този блог. Тъкмо бях участвала в една друга доброволческа мисия и имах импулс да споделя с повече непознати хора за тази инициатива - "Бургас рециклира". Импулсът ми се превърна в материала "По боклука им ще ги познаете". Приятно четене!

Mirella Ka

жасмина иванова

11 Април 2017, 10:04

Който и да попитате в Монтана ще ви потвърди - Кирил Маринов е човекът с добро сърце. През 2011г. неговия благороден жест е автобус за 80 000 лева за футболния клуб от Монтана. Само за 2016- та година е дарил 107 000 лева. С негова помощ бе изграден изкуствения терен на футболното игрище в парк “Огоста” на стойност 500 000лв, където тренират 12 възрастови групи от футболните таланти. Безбройни са даренията и за социалния дом за стари хора в село Горна Вереница, за дневния център за деца и младежи с физически увреждани и децата от родното му село Винище. През 2007г. е открита часовникова кула в с. Винище, отново с полезното съдействие на Кирил Маринов средства дава и за църквата в село Винище, както и за обновяване на паметника на загиналите от родното му село.


Аничка Тодорова

14 Януари 2017, 09:01

Много коректно и добро отношение бих участвала отново с най голямо удоволствие.По обрaзовaние съм политолог. Борих се зa животa си 8 години, и видях, че > когaто си нaй-зле, > хорaтa искaт дa те унищожат.След тaзи голямa трaгедия реших дa посветя > животa си нa блaготворителни кaузи.Учaствaм в много групи в интернет,в които > помaгaме нa рaзлични хорa,в > Монтaнa посещaвaм домове зa децa и възрaстни хорa. Доброволец съм в Тaйм > херос и БЧК- гр.Монтaнa. Aпелът > ми към хорaтa е, незaвисимо през кaкво стрaдaние и мъкa сa преминaли, дa > нaмерят сили дa продължат и дa променят сaмите себе си.Помагаме и на ромско > семейство със пет деца и болна майка. > > Със ромското семейство се познаваме от една година .Те са много сплотени и > задружни, но бедни и живеят в голяма мизерия, а жената е много болна. > Помагали сме с храна и организирах голяма акция за тях, събраха се много > дрехи, храна, пералня, хладилник и средства и тя направи изследвания. Сега > организирах втора акция и ще се помогне на децата с учебни пособия и всичко > за училището. Мечтата им е да имат печка за зимата, мебели, храна и > компютър. Най голямото желание на таткото е да се излекува жена си, тя е > много зле и трябва спешно да се оперира б > елият дроб, той гние в нея и е зле много. Хората са добри и човечни, но > живеят в много лоши условия и бедност. > Посветила съм живота си на добри дела и каузи. Всеки човек е сам с болката и > страданието си, и всеки има своята истина. Това са моите наблюдения през > годините. Когато си беден и с проблеми, в голяма беда и безработен – за > хората си никой, > а не трябва да е така.Никой не е застрахован в живота. > Участвах в конкурс „Благотворителността през обектива“ 2016 и бях наградена

Аничка Тодорова
Аничка Тодорова

Евелина Хаджийска

12 Януари 2017, 10:01

Скъпи герои, ето и моят текст: Личностното развитие Здравейте приятели, пиша на тази тема, защото съм убедена, че много хора имат нужда от пробуждане и помощ, за да продължат успешно живота си. Искам да споделя с вас колко е важно развитието на личността, тъй като в живота успяват мотивираните и изградените личности. Мен лично ме мотивира литературата на удивителния лектор и писател Робин Шарма, която препоръчвам на всички горещо, от неговите книги аз се уча как да живея по-пълноценен живот и всичко, което правя да има смисъл. Как да се радвам на живота. Вярвам, че всеки човек има равен старт в живота, всички се раждаме по един и същ начин и имаме еднакво право на щастие и успех. Затова обаче трябва и да се борим, да работим ежедневно върху своето личностно развитие. Заявявайте ясно пред себе си и света своите позиции и желания и ги следвайте. Ето и някои съвети: Започнете деня си с хубава музика, заредете с нея душата си, като повдигне настроението ви. Преминете към лека загряваща и пробуждаща тренировка, за да заредите тялото си с енергия. След това пробудете ума си с мотивираща литература или видео с които да дадете свеж старт на деня си. Винаги намирайте време за тези малки стъпки към промяната, ако е необходимо ставайте половин час по-рано от обикновено, за да успеете. Всеки ден следим какво ядем и пием, поглеждаме често срока на годност, съставките съдържащи се в тях и т.н., но не пробираме така стриктно какво четем, слушаме, мислим, изричаме и т.н., а то е от изключително значение. Необходимо е да бъдем с позитивна нагласа, каквато енергия изпращаме ние, такава и получаваме, това е като бумеранг. Ако искаме да успеем в живота трябва да станем по-добри, по-усърдни, по-смели и организирани. Изключително важно е да имаме ясна цел в живота си, тогава всяко наше действие придобива смисъл и усещаме как живеем, не само съществуваме. Ще ви дам пример: На един бряг имаме два еднакви кораба, те тръгват от едно и също място с тази разлика, че единия кораб няма посока и капитан, а другия е със капитан, ясен маршрут и цел на достигане. Какво се случва с тях? Корабът без капитан и посока или остава да се носи във морето, побутван от вълните, или потъва. Тръгването му е безцелно и неуспешно. Обратно на него корабът с капитан достига другия бряг без проблем, защото той е бил воден към определена цел. Така се случва и с хората, които имат цел, те управляват умовете и действията си и успяват, защото следват пътя към успеха си. За разлика от хората без цел, те потъват или вечно се лутат без посока. Ето защо е толкова важно да работим върху личността си. Моят съвет към вас е: не потъвайте….. плувайте. Ако не вземем живота си в ръце той ще ни погълне. Вярвам, че всеки е дошъл на този свят с дадена мисия и ще бъде истински щастлив, когато я изпълни. Успех на всички читатели! J Евелина Хаджийска. А това е адреса, на който можете да го откриете вече публикуван: https://aktivnasreda.wordpress.com/2017/01/11/%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5/


Инна Иванова

11 Януари 2017, 13:01

Идеята е страхотна! Дава поле за изява на хора, които обичат да пишат, да помагат и да се развиват! И аз се включих като написах текст за посещението ми в старчески дом :)

Инна Иванова

Анелия Стефанова

16 Октомври 2016, 19:10

Благодаря на организаторите, защото благодарение на тях, написах това стихотворение. Надявам се да ви хареса :)

Анелия Стефанова

Ивана Николаева

07 Март 2016, 14:03

Организаторите на мисията бяха изключително бързи в отговора си до мен. Изпратих им мой текст и на следващата сутрин ме очакваше мейл с линк към публикацията му. Доволна съм, че открих този блок, защото там мога да открия много интересни мнения на млади хора по различни "горещи" въпроси днес, но също така и съм любопитна как моя работа, мое есе би било оценено от други хора. Благодаря за възможността! Съветвам всеки, който има какво да покаже, да се възползва от шанса, който мисията предлага.

Ивана Николаева

Милена Михова

20 Декември 2015, 11:12

Обичам да пиша и се радвам че имах възможност да съм полезна по този начин и да помогна в тази мисия. Текста ми го одобриха и го качиха на следващия ден след като го изпратих на посочената поща. Ето и линк към текста https://aktivnasreda.wordpress.com/2015/12/13/важно-е-човек-да-бъде-полезен-на-общест/

Милена  Михова

Оцени доброволците и TimeHeroes.org

Отнема само няколко минути, а ни помага много.0

Как оценяваш работата, която TimeHeroes.org свърши за теб/твоята организация?

Комуникация с екипа

0

Бързина

0

Редакция на текста на мисията

0

Би ли препоръчал TimeHeroes.org на друг?

След приключване на твоето участие в мисията, дай оценка за организатора и инициативата.


Може да поставиш оценка от 1 (лошо) до 5 (отлично).


Трябва да си логнат, за да дадеш оценка.

Подобни мисии