Включи се в регистъра за потенциални донори на стволови клетки

Публикувана на 23 Март 2014

Включи се в регистъра за потенциални донори на стволови клетки

Здраве

Навсякъде

До час

Ще участвам

Какво?

Всяка година, стотици възрастни и деца се нуждаят от трансплатация на стволови клетки – процедура, която може да бъде единственият им шанс за оцеляване. Около 70% от пациенитите нямат подходящ родствен донор и тяхното излекуване зависи от намирането на подходящ донор в Българския регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки. Включи се в Регистъра, като станеш потенциален донор.

След като попълниш кратък формуляр, на посочения от теб адрес ще получиш тампон за вземане на ДНК от устна лигавица, с който можеш сам да си вземеш проба. Заедно с тампона ще получиш точен адрес, на който да изпратиш пробата, както и телефонен номер за проследяване на включването ти в регистъра.

Организатор?

Българско сдружение Лимфом

Защо?

Хиляди пациенти със заболявания на кръвта и други животозастрашаващи болести са зависими от Регистъра за намирането на подходящ донор за тяхното излекуване. Пациентът се нуждае от тъканно съвместим донор. Дори при регистър с хиляди донори, понякога намирането на съвместим такъв е трудно. Стани потенциален донор. Може никога да не те потърсят, но може и да спасиш нечий живот.

Къде?

Можеш да се включиш от цялата страна.

Изисквания към донорите?

Трябва да бъдеш на възраст между 18 и 40 г., в добро здравословно състояние и да отговаряш на определени условия (виж секция Изисквания към дарителите.

Здравословни рискове?

Въпреки че всяка медицинска манипулация има известен риск, като цяло даряването на периферни стволови клетки не крие дългорочни рискове за дарителя. Всеки кандидат-донор се преценява, за да се гарантира безопасността на процедурата за донора.

Ако бъдеш избран за донор на човек в нужда?

В случай на съвместимост с определен пациент, ти ще бъдеш помолен да дариш стволови клетки. Периферните стволови клетки се събират в деня на даряването, чрез процедура наречена афереза. Чрез игла, вкарана във вената на донора, кръвта преминава през машина за афереза, която разделя периферните стволови клетки от останалите. Останалата кръв се връща обратно в тялото на дарителя. Манипулацията е безболезнена и не крие рискове за донора. Ти имаш правото да промениш своето желание за донорство във всеки един момент. Донорстовото е винаги доброволен акт.

Как да участвам?

Натисни зеления бутон "Ще участвам" и следвай инструкциите.

// снимката е от Jason Tamez

Pirinka Petrova ( Българско сдружение Лимфом )

28 Февруари 2020, 13:02

Здравейте, Мария! Прекараният в детска възраст хепатит А не е проблем за включване в регистъра. Успех!

Мария Велчева

25 Февруари 2020, 15:02

Здравейте, Прекаран в детска възраст хепатит А проблем ли е за включване в регистъра?

Pirinka Petrova ( Българско сдружение Лимфом )

25 Февруари 2020, 12:02

Здравейте, Виолета! Можете да дадете кръв за изследване в град Пловдив, стига в лабораторията да се съгласят да Ви вземат. После пробата се изпраща на адрес: град София, ул. „Георги Софийски” № 1, УМБАЛ Александровска”, Клиника по клинична имунология. Разходите по изпращането до там са за Ваша сметка. Лице за контакт: Цветелин Луканов, биолог или Проф. Милена Иванова, тел. 02/9230760 или тел. 02/9230496, e-mail: [email protected] /на този телефонен номер и и-мейл адрес може да проследите и включването си в регистъра/. Казвам "ако се съгласят да Ви вземат", защото от няколко години желаещите да станат донори на стволови клетки попълват он-лайн въпросник на сайта на Българско сдружение лимфом www.lymphom-bg.com и ние им изпращаме сет за самостоятелно вземане на проба от устна лигавица. Това се прави за улеснение на кандидат-донорите и те го използват масово. Така намаля напливът към лабораториите и те позабравиха какво трябва да правят, а и персоналът на някои от тях е сменен и не винаги се реагира адекватно.

Виолета Иванова

24 Февруари 2020, 23:02

Здравейте! Мога ли да дам кръв за изследване в гр.Пловдив?

Pirinka Petrova ( Българско сдружение Лимфом )

20 Февруари 2020, 10:02

Здравейте, Веселин Ганев! Правилно сте разбрал, че българският регистър е част от световния. За българските пациенти се търсят донори в целия световен регистър. Също така регистрираните кандидат-донори в България могат да дадат стволови клетки за пациент от друга държава. Съвместимостта обаче между донор и реципиент е най-пълна между хора от една и съща етническа група. В тези случаи трансплантациите са най-желани, най-успешни и с най-малко странични ефекти. Ето защо първо се търси в държавата на произход на пациента.

Веселин Ганев

19 Февруари 2020, 18:02

Здравейте, Аз съм вече регистриран, но това, което ме притеснява е следното: "Около 70% от пациенитите нямат подходящ родствен донор и тяхното излекуване зависи от намирането на подходящ донор в Българския регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки. Включи се в Регистъра, като станеш потенциален донор." Подобно инфо се пуска и по БТВ, а именно, че търсещите в БГ зависят САМО от регистрираните дарители в БГ. Доколкото обаче знам и съм чел, за нуждаещи се Българи, се търси съвместимост в ЦЕЛИЯ световен регистър, не само в Българския, не е ли така? Моля, потвърдете!

Pirinka Petrova ( Българско сдружение Лимфом )

11 Февруари 2020, 21:02

Здравейте, @violeta nikolova! Можете да изпратите пробата чрез който желаете куриер или по пощата. Получихте я с DHL, защото те подкрепат нашата кампания като доставят безплатно сетовете за вземане на проба до доброволците. Преди време имаше безплатен клиентски номер, който и кандидат донорите можеха да ползват, но за съжаление DHL преминаха изцяло на електронни заявки и той стана неприложим. Благодарим Ви за хуманното отношение!

violeta nikolova

11 Февруари 2020, 15:02

Здравейте, може ли да я пратя не с DHL поща, а в обикновенната поща или по Еконт примерно?

Веселина Филипова

16 Ноември 2019, 11:11

Бих искала да се включа, но съм с витилиго, което мисля че е автоимунно заболяване, в резултат от проблем с щитовидната жлеза. Мога ли да бъда донор

Pirinka Petrova ( Българско сдружение Лимфом )

24 Септември 2019, 21:09

Здравейте, @Деница Еникова! Можете да станете донор на ПСК. Ако се намери подходящ донор без вашето заболяване, той вероятно ще бъде предпочетен, но ако Вие сте най-подходящият донор, ще станете такъв. Противопоказни са лупус, системни ревматологични заболявания, генетични аномалии и др. Поздрави!

Деница Еникова

22 Септември 2019, 13:09

Здравейте! Имам автоимунно заболяване - глутенова ентеропатия. Противопоказно ли е да дарявам ПКС?

Диляна Стойчева

08 Юли 2019, 22:07

Здравейте, преди няколко години се включих в инициативата, изпращайки ДНК проба. Тъй като вече съм на 42год, означава ли това, че отпадам от регистъра, според изискването за горна възрастова граница 40год?

Pirinka Petrova ( Българско сдружение Лимфом )

25 Септември 2017, 11:09

на въпроса на Златко Георгиев: След като трансплантацията е на Ваша собствена кожа и не е поради активно раково заболяване, няма проблем да се включите в регистъра за потенциални донори на стволови клетки.

Златко Георгиев

23 Септември 2017, 09:09

Здравейте, бих искал да се включа, но ми е трансплантирана кожа ( пак моя си) преди 13 години. Видях в списъка с условия, че това е проблем, но все пак да попитам..

Нели Г

21 Декември 2016, 19:12

Не, не ги познавам.

Pirinka Petrova ( Българско сдружение Лимфом )

19 Декември 2016, 11:12

Всички проби се изпращат на "Георги Софийски" 1. Единствено близките на детето с фамилия Хуан изпращат на "Черни връх" 15, защото майката иска да ги вземе от нас и да ги занесе лично в имунологията. Предполагам сте от тях. Ако не сте, то моля за извинение, можете да изпращате директно в Александровска. Но и при нас да дойде пробата, пак ще стигне до имунологията.

Нели Г

16 Декември 2016, 20:12

Последно за бул. "Черни връх" ли да го пращам?

Нели Г

16 Декември 2016, 20:12

На писмото - трето място

Нели Г

Нели Г

16 Декември 2016, 20:12

После

Нели Г

Нели Г

16 Декември 2016, 20:12

Веднъж пишете да се изпраща за ул. "Пенчо Славейков"

Нели Г

Pirinka Petrova ( Българско сдружение Лимфом )

15 Декември 2016, 00:12

Няма значение къде се намирате, попълнете on-line формуляра на сайта на Бъкгарско Сдружение Лимфом http://www.lymphom-bg.com/survey/survey_p1.php, и ние ще Ви изпратим сет за вземане на проба от устна лигавица с инструкция как да го направите и как да я изпратите.

Радина Русева

14 Декември 2016, 23:12

Здравейте, интересуваме дали в гр.Добрич има място където мога да се включа като донор. Или да се види дали съм годна за донор.

Pirinka Petrova ( Българско сдружение Лимфом )

05 Декември 2016, 17:12

Здравейте. Препратих Ви отново мейла, който съм изпратила до Вас на 25.11.2016 година, както е видно от самия него. Прочетете го внимателно отново и ще видите, че адресът е пълен. Прилагам като прикачен файл и изпратената инструкция , на която адресът също фигурира. Ако желаете аз ще се свържа с доктор Куин и ще проверя дали пробата Ви е получена.

Нели Касърова

05 Декември 2016, 16:12

В плика, който ми изпратихте адрес нямаше, върху него - също. А д-р Людмила Куин не вдига телефона. Пробата беше изпратена на адреса, копиран буква по буква от мисията, преди да го промените. Хубаво е, че сте си оправили адресите, не е хубаво, че не се знае къде е отишла пробата, защото няма кой да си вдигне телефона и да разбера. Не е хубаво и че не поемате отговорност, за грешно изписания адрес. Прилагам скрийншот.

Нели Касърова

Pirinka Petrova ( Българско сдружение Лимфом )

29 Ноември 2016, 17:11

Всеки, на когото изпратим тампон за вземане на проба получава следния е-мейл: "Изпратете пробата на адрес: град София, ул. „Георги Софийски” № 1, УМБАЛ Александровска”, Клиника по клинична имунология. Лице за контакт: д-р Людмила Куин, тел. 02/9230496 /на този номер може да проследите и включването си в регистъра/" Същият текст е написан и на изпратената заедно с пробата инструкция. Бихме били благодарни да разберем на какви телефони за контакти сте позвънили.

Нели Касърова

28 Ноември 2016, 13:11

Адресът за доставка на памучния тампон е некоректен! Така ми казаха от DHL, звъняхме на всички възможни телефони, дадени за контакт. Бул. "Пенчо Славейков" трябва да има номер, иначе няма как да го пратят - това ми каза куриерът. Като звъняхме, ни казаха, че доста хора не знаят къде да пратят пакета. Моля, оправете нещата.

Даниела Кехайова

06 Юни 2016, 15:06

Искам да попитам - Хидраденитис супуратива пречка ли е за човек, за да стане донор?

Pirinka Petrova ( Българско сдружение Лимфом )

18 Ноември 2015, 12:11

Здравейте Юлия! Ако искате да се регистрирате чрез лаборатория, отидете директно на следния адрес: град София, ул. „Георги Софийски” № 1, УМБАЛ Александровска”, Клиника по клинична имунология. Лице за контакт: д-р Людмила Куин, тел. 02/9230496.

Julia Konova

17 Ноември 2015, 00:11

Здравейте, искам да попитам дали мога да се включва в регистъра като отида директно в някоя от лабораториите в София?

Pirinka Petrova ( Българско сдружение Лимфом )

20 Август 2015, 12:08

На въпроса на Жаклин Мокас: За съжаление не можете да бъдете донор, след като имате таласемия. Ше разчитаме на Вашата помощ и сътрудничество по друг начин. Българско Сдружение Лимфом Ви благодари за хуманното отношение.

Pirinka Petrova ( Българско сдружение Лимфом )

20 Август 2015, 12:08

На въпроса на Диана Иванова: След като веднъж сте включена в регистъра за потенциални донори на стволови клетки, не е необходимо да правите нищо повече. Вие ще продължите да сте част от регистъра и ако се появи пациент, който е съвместим с Вас, ще бъдете поканена да му помогнете. От Вас зависи дали ще се отзовете или ще откажете, ако сте възпрепятствана поради заболяване, пътуване или др. Българско Сдружение Лимфом Ви благодари за хуманното отношение.

Дарина Иванова

14 Август 2015, 14:08

Здравейте! Преди 4-5 години ходих до Александровска, дадох кръв за изследване и включване в световния списък за донори на костен мозък. По-късно по имейл ми потвърдиха, че съм записана. Доколкото знам не трябва да правя друго и просто си фигурирам?

Павел Кунчев (TimeHeroes)

20 Април 2015, 17:04

Здравей, Любомире. Препоръчителната вързраст е между 18 и 40 години. Но можеш да се свържеш с организатора за повече информация: 087-7438-601

Любомир Костадинов

20 Април 2015, 17:04

Здравейте,аз съм от Бургас,на 43 години съм,дали възраста ще е пречка да стана донор на стволови клетки?Кое е първото нещо,което трябва да направя,да отида в най-близката лабораторя ли?

Бистра Иванова

04 Март 2015, 03:03

Бояна, привет, тук са включени две лаборатории в Търново, най-добре звънни директно на тях за точна информация - http://www.lymphom-bg.com/?cat=126

Бояна Димитрова

01 Март 2015, 10:03

Здравейте, искам да попитам дали мога да се включва в регистъра като отида директно в някоя от лабораториите. Видях, че има лаборатория в гр.Велико Търново, но не съм сигурна дали информацията ми е все още актуална. Ако имате вие повече информация, ще се радвам да се включва :)

Жаклин Мокас

22 Юли 2014, 22:07

Здравейте, с радост бих искала да се включа, но не съм сигурна дали е възможно. Имам таласемия и не знам, дали е възможно да бъда донор. Ако имате повече информация, с радост ще ви сътруднича!

Нещо не е ясно?

Попитай, организаторът ще ти отговори.Трябва да си логнат, за да добавиш въпрос.

Разкажи ни какво се случи

След като приключи участието ти в мисия, можеш да разкажеш как е минало, в 3-4 изречения (не искаме просто "беше супер").

Трябва да си логнат, за да добавиш разказ.

Марина Токач

15 Ноември 2017, 12:11

Чувството да се включиш е страхотно, изпълващо, отговорно. Сигурна съм, че ако бъда поканена да помогна на някого, то тогава ще изпитам и истинското удовлетворение в тази мисия, помагайки реално.


Милена Пехливанова

05 Октомври 2016, 11:10

Включването в регистъра става бързо, лесно и без разходи за теб. Усещането да си част от нещо толкова важно, е разкошно! Чувстваш се... всемогъщ. И си. Бъдете здрави!


Оцени доброволците и TimeHeroes.org

Отнема само няколко минути, а ни помага много.0

Как оценяваш работата, която TimeHeroes.org свърши за теб/твоята организация?

Комуникация с екипа

0

Бързина

0

Редакция на текста на мисията

0

Би ли препоръчал TimeHeroes.org на друг?

След приключване на твоето участие в мисията, дай оценка за организатора и инициативата.


Може да дадеш оценка, след като приключи мисията.

Подобни мисии