Дари яйцеклетки или сперматозоиди и помогни на някое семейство да си има бебенце

Публикувана на 15 Януари 2015

Дари яйцеклетки или сперматозоиди и помогни на някое семейство да си има бебенце

Деца, Здраве

Навсякъде

Няколко дни

Ще участвам

Какво?

Донор на яйцеклетки може да бъде всяка жена, навършила пълнолетие и с горна граница за възраст - до 34 години включително. Останалото са набор от прегледи и изследвания (безплатни) за жената, съгласно Наредба 28/2007г.

С даряването на частица от себе си тя помага в нечий дом на непознато за нея семейство да се роди дете. Донорството като изключително хуманен акт е метод, чрез който хиляди жени могат да усетят бебе в корема си и да се радват на мечтаната рожба. Практикува се над 30 години по света. Научи повече за донорството на яйцеклетки.

Донорството на сперматозоиди е още по-дългогодишен метод за помощ на семействата да имат деца. За да си донор на сперматозоиди, се иска да си пълнолетен и здрав мъж. Останалите изисквания са медицински, чрез изследвания (безплатни) за мъжа, съгласно Наредба 28/2007г. Научи повече за донорството на сперматозоиди.

Даряването на яйцеклетки и сперматозоиди е напълно анонимно. Донорите не носят никаква правна и финансова отговорност за родените деца.

Организатор?

Фондация "Майки за донорството" e учредена през 2014 г. от донори на репродуктивен материал (яйцеклетки и сперматозоиди). Членовете на организацията оказват съдействие с личен координатор до донора през цялата процедура. Гарантирано е спазването на законодателните разпоредби.

Защо да участвам?

Всеки шести човек в света среща трудности при създаването на дете. В България двойките с репродуктивни проблеми са много. Обсъждат се числа от над 200 000 души. От тях неофициално тези, които се нуждаят от донор, са над 50 000.

До момента над 4500 жени и мъже са станали донори с подкрепата на фондация "Майки за донорството", включително дарителите още преди създаването на организацията, които и днес участват активно в дейността.

Виж семейства, на които фондацията е помогнала чрез финансово дарение и с донор. Усмихни се и на вече родените деца. Дари частица от себе си, за да се роди нов живот.

Къде?

Специализирани клиники в България.

Каква е процедурата при жените?

На желаещата да дари яйцеклетки предварително се правят изследвания, за да се установи, че не е преносител на инфекции, проверява се как ще реагира на стимулация, извършва се ехографски преглед, цитонамазка, хормонални изследвания. След като резултатите от изследванията удостоверят, че желаещата може да бъде донор, в присъствието на нотариус тя подписва информирано съгласие за извършване на процедурата и акта на дарение, които може да оттегли до момента на изваждане на яйцеклетките. Самата процедура представлява хормонална стимулация с малки подкожни инжекции за период 9-13 дни. Завършва с пункция на яйчниците, направена под пълна венозна упойка, и трае 3-4 минути. Самата манипулация трае приблизително 15 минути. Tя е напълно безболезнена и се извършва под краткотрайна пълна упойка (без интубация) главно с цел да се осигури неподвижност при пункцията, а не защото манипулацията причинява болка. Преди да бъде поставена упойката, жената преминава през тестове за алергични реакции и се наблюдава от анестезиолог по време на извършване на процедурата. След извършване на пункцията и извличането на яйцеклетките, жената остава за не повече от 2 часа в специализираната клиника под лекарски надзор.

Каква е процедурата при мъжете?

Желаещият да дари сперматозоиди първо преминава през серия от задължителни изследвания с цел да се изключи наличието на инфекциозни заболявания, както и да се определи неговият кариотип. В случай, че бъде одобрен за донор на сперматозоиди, той подписва информирано съгласие за това, като запазва правото си да го оттегли по всяко време преди пробата да бъде използвана за целите на асистираната репродукция. С оглед на това да се замразят няколко семенни проби, желаещият да дари посещава клиниката между 3 и 10 пъти с цел отдаване на материал, като при всяко посещение трябва да спазва въздържание от отделяне на семенна течност не по-малко от 2 и не повече от 5 дни. Отдадената семенна проба се замразява за период от 6 месеца.

Правна рамка?

Наредба №28 от 20 юни 2007 г. за дейности по асистирана репродукция е законовият нормативен акт, който регламентира донорството. Изпълнителна агенция "Медицински надзор" е държавният орган за управление, координация и контрол на донорството в България.

Възстановяване на разходи?

Съгласно действащата Наредба №28 (виж по-горе) възможно е донорите да бъдат обезщетявани в разумни размери за направени разходи за:

  • пътни;
  • настаняване и престой;
  • отсъствие от работа;
  • причинен дискомфорт или болка;
  • пропуснати ползи и др.

Здравословни рискове?

Възможни рискове и последствия при прилагане на процедурите, съгласно Наредба №28/2007г. , както при дарители, така и при пациенти "ин витро":

  • при взимане на яйцеклетките е възможно да се засегне кръвоносен съд или друг орган, което може да доведе до операция по спешност – лапаротомия или лапароскопия;
  • кървене от пунктирания яйчник, което също в редки случаи води до наблюдение в реанимация или оперативна интервенция по спешност;
  • хиперстимулационен синдром, при добити повече от двадесет яйцеклетки, 5-6 дни след пункцията е възможно събиране на течност в коремната кухина, съпроводено с дискомфорт ниско долу, подуване на корема, понякога диария и повръщане. Тежките форми на синдрома изискат наблюдение в лечебното заведение.

Има ли опасност яйцеклетките и сперматозоидите да бъдат продадени вместо дарени?

Специализираните репродуктивни клиники в България спазват европейски регламент за донорството, който защитава стриктно интересите на донора и на реципиента. Изискването или получаването на нерегламентирано заплащане за донорство на яйцеклетки е неетично и незаконно.

Как да участвам?

Натисни зеления бутон "Ще участвам" и следвай инструкциите.

// снимката е оттук

Мариела Куртева

28 Януари 2019, 19:01

Здраво дете, означава без генетично увреждане, което майката може да предаде с яйцеклетката си. Правят се генетични тестове при кандидатстването за донорство, ако има такова носителство, не може да стане донор. Възможно е да има и носителство на риск от спонтанни аборти, както и други.

Nataliya Pencheva

28 Януари 2019, 16:01

Здравейте, изчетох начина по който се извършва и единственото нещо което ме притеснява е, че ще е в работно време. Има ли начин инжекциите и самата процедура да се извършва извън работно време - след 18ч или събота и неделя? Благодаря

Cvetelin Popov

12 Юни 2017, 17:06

Здравейте, искам да попитам, ако съм ''донор' на друго място, това ще бъде ли проблем ?

денис александров

05 Ноември 2016, 11:11

Дайте ми клиники в София,за даряване на сперма!

Martin Penev

28 Октомври 2016, 07:10

Интересува ме в Бургас къде мога да даря сперма?

Мариела Куртева

13 Май 2016, 15:05

До всички: Заповядайте на събитие на фондацията "Деца даряват нов живот". Присъстват много донори на него и може да се обменят разкажи ,мнения и т.н. Разбира се и благотворителната инициатива. Повече информация има на сайта , в сектор "новини". http://maikizadonorstvo.com/category/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/

Мариела Куртева

13 Май 2016, 15:05

Здравейте г-н Ташев. Да, Клиника Малинов приема донори мъже. :-)

Georgi Tashev

12 Май 2016, 16:05

Кои са специализираните клиники в София? Клиника Малинов дали е една от тях?

miglena ivanova

09 Март 2016, 09:03

Az sam donor na qicekletka iskam samo da kaja che nikoi nikogo ne kara na sila da darqva kakvoto i da bilo

Ралица Димитрова

24 Февруари 2016, 09:02

Само подчертавам, че все още стои пояснението, че НЯМА ЗДРАВОСЛОВНИ РИСКОВЕ, а то е едно от основните неща които обсъдихме тук и установихме, че е лъжа! Моля - поправете основмното съдържание. Пояснете медицинските рискове, обяснете и възможността за последваща среща на незнаещи за съществуването на другия полу-братя и сестри...

Зорница Русева

21 Февруари 2016, 07:02

; )

Мариела Куртева

20 Февруари 2016, 11:02

Права сте, г-жа Русева, относно основната информация. Ще бъде написано поддробно всичко и подадено към администраторите за редакция. Можете да ни намерите на сайта ни, на личните страници във фб, на страниците на фондацията във фб. Нявсякъде има стотици писания и част от тях са в конкретика за самата процедура. Има и филми с мнения на лекари - утвърдени специалисти по темата. Десетки предавания по телевизията. Не можем навсякъде да сме на 100% , но приемам забележката. Основна цел на създаването на фондацията е именно информирания избор, етично и безвъзмездно донорство.

Зорница Русева

20 Февруари 2016, 06:02

При положение, че искате хората да ви се доверят за една процедура, която включва инжекции, обща анестезия и пункция, следва да бъдете максимално открити с тях. Като продължавате да спорите поединично с тези, които оспорват инстинността на твърденията ви, рязко губите авторитет на сериозна организация, която се е захванала с доброволческа мисия. Тук имате възможност или да си изпускате нервите малко по малко, да отговаряте неграмотно и да упражнявате иронията си със съмнителен успех или с уверен тон и научна документация да разсеете тревогите на коментиращите. Ако случайно сте написали, че рискове за здравето няма ( а вие точно това сте написали и то продължава да стои написано точно така), то следва да се извините за непредумишлената заблуда и да коригирате невярната информация, която сте предоставили. Аз съм будна от 3:15 сутринта, дундуркам си бебето и друга работа нямам. Или ще хвана да прочета някоя книга, което на екрана на телефона е по-скоро неудобно, или ще потърся начин за словесна разтуха другаде. Екстра ми идвате - така си го изкарвам на вас, вместо на близки и приятели. И детето ми спи, и аз съм спокойна. Вие обаче това го работите и се дъните жестоко. Знам, че хора няма, но поне като става дума за безвъзмездно даряване на генетичен материал с цел създаване на "бебенце", както сте се изразили по-горе, би било редно да положите повече усилия в начинанието си и да поработите сериозно над комуникационните си умения. Забележка: вече е прието учтивата форма да се пише с малка буква. "Вие" също е ок, но изглежда ретро. Не е драма, но във вашия случай всеки подобен детайл е от значение.

Роксана H

20 Февруари 2016, 00:02

Още една напълно незапозната с материята, интересно, че пише в същия стил. Сменихте името ли госпожо продавачка на яйцеклетки?

Михаела Димова

19 Февруари 2016, 23:02

Това е нечувано. Моля ви не можете да пишете така безразборно. Грубо. Обидно. Нетърпимоста ви в момента е в помощ на всеки, които иска да се запознае с темата. Как ще измират хора от тези лекарства? Венозна упойка се поставя при имплан в устната кухина. Агресията ви е абсурдна. Лека вечер госпожа. Понякога мълчанието струва повече. Запознайте се с материята и говорете. Това е научно откритие признато в цял свят още през 2013 г.

Роксана H

19 Февруари 2016, 19:02

Същата упойка при пункцията се ползвала при зъб?!?!?!?!!? Госпожо, вие не знам дали имате завършено основно образование, но Ви моля да не говорите по медицински теми.

Роксана H

19 Февруари 2016, 19:02

3% от ДНК на детето идва от яйцеклетката? Аз мисля, че не е лошо да изпратите това научно откритие на Нобеловата комисия за да ви имат предвид за наградите тази есен. Чувате ли се какво говорите изобщо?!?! И това е една от основните причини да няма съвместимост за трансплантация? Невероятно! А от бащата колко идват още 3% ли? И останалите 94% са откъде? Изпуснала сте часовете по биология в 6-ти клас очевидно. Не си позволявайте да спорите с листовките на лекарствата за това какви са ефектите им. Наглостта ви е безгранична. Да, при всички тези хора, които ги ползват има починали от ефектите им, колкото и да не ви се иска да го напишете тук, защото ви се развал бизнеса. Статията е не просто статия е глупава журналистическа изцепка в популярен вестнил. Това не начна статия в медцинско издание. Това какъв напредък има в областта на генетиката очевидно не ви помага на медицинската култура, а че не помага на етиката ви е видно също така. Разбира се, че се предава чужд ген с яйцеклетка и сперматозоид /не са орани, а клетки/, добро утро! Вашата огранизация трябва да бъде забранена за застрашаване на живота и здравето на хората и за неетично поведение и вопюща неграмотност.

Зорница Русева

19 Февруари 2016, 19:02

Супер. И аз си мислех, че рискове винаги има при всичко. За това малко ме изненадахте, като бяхте написали, че няма. И дано наистина оправите този пропуск своевременно.

Десислава Иванова

19 Февруари 2016, 18:02

Благодаря ви, ще се свържа с вас.

Мариела Куртева

19 Февруари 2016, 18:02

Здравейте , Деси. Да, можем да се срещнем с Вас. Разговаряме с всеки, който има желание да разбере повече за процедурата и как протича тя. Потърсете ни на оставения телефон или мейл. Можете и, чрез www.maikizadonorstvo.com Благодарим.

Мариела Куртева

19 Февруари 2016, 18:02

Рискове има винаги, при всичко. По-голям % риск за здравето е при шофиране в града. Лекарите имат грижата да информират и обясняват точно. Не случайно информираното съгласие се подписва с "Моля доброволно д-р .....". Всяка медицинска процедура се извършва със съгласието на пациента, освен в случаите, описани в ЗЗ, когато той е недееспособен или неспособен да го даде. Ще опитаме да направим основната информация да бъде по-пълна.

Десислава Иванова

19 Февруари 2016, 18:02

Здравейте, можем ли да се срещнем някъде за да поговирим. Искам да стана донор.

Зорница Русева

19 Февруари 2016, 18:02

То се дискутира, пък големите букви седят. Чудна работа. Здравословни рискове няма. Само малко. Тук бързо отговаряте, защо не промените и основната информация?

Мариела Куртева

19 Февруари 2016, 17:02

Може би за трети път ще се каже днес, че риска е при пункцията, когато жената е много стимулирана - т.н. хиперстимулация (споменахме я по-горе в дискусията днес). Тя се получава 1:1000 като това се овладява с ултразвукови прегледи и елементарни кръвни изследвания по време на стимулация. При положение, че се наблюдава и установява риск от хиперстимулация се реагира с намаляване на дозите. От 2050 донора досега не сме имали такъв случай. Анестезията е именно за изваждането на яйцеклетките - пункцията. Информираното съгласие е точно за анестезията по време на пункцията. Анестезията е задължителна от гледна точка именно сигурност. Ще добавя - упойката е венозна за 10 минути. Същите упойки се използват при зъб, не се интубира или обдишва. След пункцията може да се отиде на работа. За "уикендите" трябваше да се подготвите и да се информирате от сайта ни за дейността на фондацията. Майка на две деца съм и донор с 3 процедури. Някой ден ще си почивате, не се тревожете. :-)

Зорница Русева

19 Февруари 2016, 17:02

Един вид продължава да се твърди, че здравословни рискове няма? Всички медикаменти, използвани по време на стимулацията и събирането на яйцеклетките, както и самите процедури не носят никакви здравословни рискове? Никой няма никъде да трябва да подписва информирано съгласие? Гореспоменатата анестезия, онази дето за кеф на жената все едно я слагате - и тя ли никакви здравословни рискове няма? Струва ми се сте пропуснали една звездичка и ситния текст. Иначе много напреднала ще дойде медицината в клиниките, с които работите - така безрисково да прави нещата. Понеже ако наистина нула рискове, пишете ме веднага. 31 г., чисто нови бебе от мъжки пол, от София, с френски и английски. Както не съм спала три месеца, едно спа няма да върна никогаш.

Михаела Димова

19 Февруари 2016, 15:02

Напълно и изцяло подкрепям Мариела Великова. Направих си труда да прочета по темата /разбира се не български материали/, и да се запозная с международния опит. За съжаление в България не сме достатъчно пораснали и това дава отражение. Във времето нещата ще се подобрят ако не за нас, то поне за нашите деца. Успех!

Мариела Куртева

19 Февруари 2016, 15:02

В България за 2013 година през Център за асистирана репродукция минават 1450 пациента. В момента са 3 пъти повече и още толкова се самофинансират. По пътя на Вашата логика всички тези хора трябва да са с увреждания от стимулацията, с тежки последствия и т.н. За 2012г. населението в Братислава е 414 391 човека. Донорски процедури там се извършват от 7 години. Словакия 5, 408 млн. за 2012г с донорски процесури от 10 години. Блозо с 30% и двете държави имат прираст от ин витро. По тази логика тези майки трябва да са със сериозни увреждания от стимулации , донорите да не са между живите и всички трябва да са братя и сестри. По света ин витро се прави от 39 години , а донорство от 32 години. Родените деца са милиарди в световен мащаб. Те не са братя и сестри. 1939-1941 година д-р Менгеле започва своите опити за отделяне на ДНК на близнаци. Има записки, че 1943 години е приключил. От тогава до ден днешен са направени милиарди открития за ДНК и продължават до ден днешен. Статията не е просто статия, а е част от цяла научна дейност, която беше бум в Англия в края на 2015 година. (който изправи на нокти всички привърженици на сурогатството там). Не агитираме, не подкупваме, не купуваме. Даваме само информация за възможности. Радвам се, че има хора , за които генетичния материал не е толкова важен и са донори и добри родители на мечтаните си деца. 1955г. е извършена първата бъбречна трансплантация , а в България 1968 година. По света не е имало нито един лош отзвук. В България в продължение на 7 години хората са били против с мотива , че се предават чужди гени с органа. ...

Мариела Куртева

19 Февруари 2016, 14:02

Това с матката може би не го разбрахте. 3 % ДНК пренася яйцеклетката. Без значение дали е донорска или собствена в новото ДНК - това на детето. Това е една от основните причини да няма съвместимост при нужда от трансплантация на орган между родител и дете ( където няма донорство). Работим с медици и с Изпълнителна Агенция по трансплантации. Повярвайте, изключително трудно е да кажеш на родител , че не е подходящ донор за да помогне на детето си, но основната причина е именно изменението на ДНК при създаването на новия човек. Със сигурност част от кода показва дали човек е близък с друг, дали има генетични заболявания и т.н., но един ДНК код може да е по-съвместим с друг , който е на другия край на света. Именно кръвта (яйцеклетката няма кръв) преобразува кода и събран със сперматозоида се създава нов човек. Уточних по-горе, че хормоналната стимулация във вида и за донорство не може да бъде опасна като стимулация. Риск при прекалено много фоликули има при изваждането им. Една стимулация на донор е 7-10 дни с 1 инжекция на ден. Стимулациите на донор могат да бъдат от 1 до 3 за времето до 34г. вкл. След това не могат да даряват. Само за сведение хора, които се борят за деца и стимулират своите яйчници си поставят в пъти по-високи дози и имат стимулации до 5 годишно в продължение на 10-13 години. Тези хора са си добре и голяма част от тях гледат вече децата си. В България има закон и наредба, които регламентират донорството (на яйцеклетки, сперматозоиди, кръв, стволови клетки, костен мозък и органно донорство) и има стандарти съобразени с тези на ЕС. И при жените, и при мъжете дарители в България има ограничение на до 3 родени деца от дарен техен репродуктивен материал. За сравнение - има държави, където няма ограничение и възрастта е 38г. (не 34г.).

Роксана H

19 Февруари 2016, 14:02

Изключително неприятно съм учудена от неверните и непрофесионални твърдения за рисковете и фактологията около процедурата по дарителство на яйцеклетки. Пъро абсолютно не отговаря на истината твърдението Ви, че матката участвала в ДНК на бебето. Статията, която сте дала, първо е от вестник, а не научна публикация и второ не твърди такова нещо, каквото вие казвате. В нея се коментира абсолютно самоочевидният факт, че течността в матката съдържа ДНК на жената. Разбира се че ще съдържа, точно както сълзите ви, сополите ви и всяка друга ваша телесна течност, ще го съдържат, защото съдържат клетки от тялото ви в които има ДНК. Това не значи, че ще предадете ДНК-то си на бебе заченато с чужда яйцеклетка. И такова нещо не се твърди в статията, нито във филма под нея. Напротив в него се казва изрично, че ДНК идва по 50% от яйцеклетката и 50% от сперматозоида. Освен това, относно безопасността на процедурите и използваните лекарства-в листовката на всяко от използваните за стимулация хормонални пепрарати има описани много и сериозни странични ефекти, много от които с потенциално настъпване на смърт. Такива ефекти, са тромбози, потенциално можещи да доведат до ифаркт или инсулт, рак, овариална хиперстиумалция, която може да завърши със смърт и т.н. Никой от тези ефекти не подлежи на предварително предотвратяване или предвиждане, и независимо дали отивате с донорите и следите какво се прави не сте в състояние да спасите никой, просто по силата на риска заложен в употрбата на тези лекарства и манипулации. Това, че лекарствата се приемат инжекционно, а не през устата, и че след спиране на употребата "не остават следи", както се изразихте с нищо не говори, че тези лекарства за безвредни и считам изказът ви за целенасочено манипулативен. Намирам за крайно възмутително предлагането на материални възнаграждения, било то под формата на спа пакети и ваканции за дарителите ви, поради самоочевидни причини. Удивена съм от твърдението Ви, че при донорство не може да се говори за полу-брат или сестра, заради хипотетичното и абсурдно и антинаучно участие на "матката" като ДНК донор. Всяко заченато с чужда сперма или чяйцеклетка дете е полу-брат или сестра на другите деца на дарителя и "матката" не играе роля в това. Вашата кампания трябва да бъде премахната от сайта като неетична и подвеждаща и застрашаваща здравето и живота на донорите, на които вие предлагате невярна информация.

Ралица Димитрова

19 Февруари 2016, 13:02

Струва ми се, че това е само предположение (за "основното" изграждане на ДНК от матката - пише, че и тя участва, но ДНК на майката и бащата си остават) Дори филмчето по-долу показва, че половината от ДНК-то е на майката, а другата - на бащата. Това колко си приличат ДНК-то на роднини зависи от близката им връзка (брат и сестра или полу-брат и полу-сестра или ако предположим, че това с матката е вярно - третинка-сестра или третинка-брат). Според мен не е достатъчно регулиран крайният резултат и наистина може да се получи кръвосмешение... Не съм сигурна и че хормонална стимулация в каквато и да е посока може да бъде наречена безопасна... Вижте например това изследване: http://www.advancedfertility.com/ovarian-hyperstimulation.htm

Мариела Куртева

19 Февруари 2016, 11:02

Здравейте, Ралица Димитрова. Благодарим за въпросите. Да, получателите на яйцеклетки и/сперматозоиди - рецепиентите получават при поискване анонимен профил на донора. В профила има, освен образование, професия, брой деца, спортни интереси има и любими неща като книги, музика, има зодия и години -по време на даряването. Има зададени въпроси към донора, на които той отговаря, както и няколко реда , в които може да напише нещо на рецепиента си. Както казах профилите са анонимни и са без външни белези. Рисковете - при мъжете има само даряване на семенна течност и кръвни изследвания. При тях няма какво да търсим като риск. При жените има стимулация в рамките на 7-10 дни. Рисковете при стимулация може да има, ако тя бъде направена в завишени дози. Самите дози не влияят и не са риск, както повечето хора смятат. Риска при стимулацията е в самата процедура при изваждането. Когато те са стимулирани повече се изисква много повече да бъде докосван яйчника за изваждането на яйцеклетките. Прекаленото докосване на яйчника може да доведе до засягане на кръвоносен съд. Затова фондацията придружава донорите в клиниките , с които работи, защото на тези места стимулациите се следят и от нас, както и държим самите донори да виждат какво им се поставя или самите те си поставят инжекциите. Правилото е да са веднъж на ден. Всичко над веднъж е завишаване. Хормоните са синтетични, не се приемат ,чрез устата в тялото, а само подкожно в корема. Имат действие само докато се поставят. Спре ли се поставянето нямат остатък в организма. Важните неща за процедурата при жените като предпазни мерки са като при всички манипулации в медицината - да няма физическо натоварване, да не се допуска да не ходи по голяма нужда дълго време. В конкретика, че е стимулация е редно да знае жената,че при секс без предпазни мерки е възможно забременяване с многоплодна бременност. Що се отнася до полу-брат или полу-сестра е важно да кажем, че донорството не може да бъде наречено по този начин, защото в образуването на ДНК на всеки нов човек участва и матката. Ако имате дъщеря/ син тя/той може да има полу-брат или полу-сестра, само, ако вие сте износили бебе от друг мъж и сте го изоставили в дом за отглеждане/ или при другия мъж. При евентуална тяхна среща може да има кръвосмешение. При ин витрото с донор (яйцеклетка или сперматозоид) се поставя ембриона в матката и тя изгражда основната част от ДНК на човека ,чрез кръвопотока. Прилагам линк от последната научна публикация по темата: http://www.dailymail.co.uk/health/article-3259508/Scientists-hail-amazing-discovery-s-revealed-infertile-mothers-use-donor-eggs-pass-DNA-children.html

Ралица Димитрова

19 Февруари 2016, 10:02

Здравейте, инетресува ме дали получателите на яйцеклетки и сперма знаят нещо за донорите, има ли профил с информация относно образование и други особености? Каква е възможността децата ми да се срещнат или станат двойка със свой полу-брат или полу-сестра? Също не разбирам съвсем процедурата и рисковете от нея (не са подробно описани) - бихте ли разказали повече за въздействието на хормоните и за пункцията

Ленин Станоев

05 Февруари 2016, 05:02

Здравейте! Аз не желая анонимност, а напротив! Искам да намеря млада, интелигентна и смела дама (или двойка) способна да забременее и да роди дъщеричка на която да се порадвам с цялото си сърце. Аз декларирам, че ще отдам всичките си сили за нейното материално, морално и духовно развитие въпреки моите 71 години, но без да се развеждам.

Ленин Станоев

Мариела Куртева

08 Януари 2016, 12:01

Благодарим Ви Васил! Желанието и на двама Ви е изключително благородно. Координатите ни са: www.maikizadonorstvo.com [email protected] 0888721010 , 0878712128

Мариела Куртева

08 Януари 2016, 12:01

Здравейте, Lilyana Pancheva. Законодателят има предвид живо родено дете в смисъл - знаете,че има , за съжаление случаи, при които има раждане и бебе, но по-късно ,поради обстоятелства, то почива. Следва да се разбира, че жената , освен да е раждала ,трябва да отглежда детето си. Благодарим!

Елена Друмева (TimeHeroes)

05 Януари 2016, 23:01

Здравей, Васил, информацията за записване се появява над снимката в мисията, ето тук:

Елена Друмева

vasil ragelov

04 Януари 2016, 12:01

zdr iskam az i jenami dasme dariteli na qicekletki i taka natatak kak dase zapihem

vasil ragelov

Мариела Куртева

05 Ноември 2015, 10:11

Подкрепете ни!

Мариела Куртева

Мариела Куртева

05 Ноември 2015, 10:11

http://maikizadonorstvo.com/ За първия рожден ден на фондацията - подаръците не са за нас. :-) Благодарим ви , дарители!

Мариела Куртева

05 Ноември 2015, 10:11

Този път и доброволците получават подаръци. Мили жестове от хора и фирми за подкрепилите , каузата. Фондация „Майки за донорството“ празнува своя първи рожден ден на 21.05.2015г., а за празника подаръците са от нас и нашите приятели. Дали си жена или мъж, от която и точка на България да си, където и да си дарил (яцеклетки или сперма) - изпратете ни вашата история: Как научихте за донорството, имахте ли страхове, защо се решихте и как премина донорството ви. Какво е то за вас, какво изпитвате сега и всичко, което искате да споделите. Пишете ни на e-mail: [email protected] , ако вашата донорска процедура е била от 21.05.2014г. до 20.05.2015г. Писмата ви очакваме до 24ч. на 20.05.2015г. На 21.05.2015г. ще изтеглим вашите истории, чрез жребий, на място – изненада, за да получите подаръците си за нашия рожден ден. А подаръците са: - екскурзия (за двама) до Будапеща и Виена (заминаване 18.09.2015г.) с http://www.anatravel.net/ , - 4 пакета (2 нощувки всеки пакет) в спа-хотел „Медите“ гр. Сандански, през месец юни 2015г., - 1 уикенд във Велинград в http://www.olymp-bg.com/ - 1 уикенд във Велинград в http://www.tominezi-classic.com/ - 4 комплекта козметика от http://www.premiumhealthproducts.bg/index.php/bg/, - 3 годишни абонамента за списание http://www.9m-bg.com/ , - 2 еднодневни забавачки от http://www.prikazka.net/ , - 1 отстъпка за празнуване на рожден ден от 10% от цената на пакета в http://www.prikazka.net/ и още ... :-)

Lilyana Pancheva

07 Септември 2015, 17:09

Здравейте! Интересувам се, какво означава в случая "здраво дете"? Аз родих преждевременно, без да има доказана инфекция като причинител или каквото и да било.

Елена Друмева (TimeHeroes)

18 Август 2015, 17:08

Здравей, Красимир, процедурата при мъжете е описана в текста на мисията. Донорите даряват безвъзмездно, т.е. не се заплаща.

Красимир Ванчев

13 Август 2015, 18:08

Здравейте,аз искам да попитам при мъжете каква е процедурата и също какво е заплащането.Благодаря!

Бистра Иванова

21 Май 2015, 10:05

Точно така, допустими донори са само жени, родили поне едно здраво дете.

Ива Богданова

21 Май 2015, 09:05

Здравейте, жени които не са раждали не могат да се включат правилно ли съм разбрала?

Мариела Куртева

20 Януари 2015, 16:01

Здравейте! Да, наистина минавате възрастовата граница. Границата е 34г. Подготвен е проекта на промяната, предстои последни постъпки от Агенцията по Трансплантации и да се задвижи приемането му. За съжаление и, когато влезе в сила ще бъде до 36г. Респект за желанието!

Мария Бакалова-Манолова

19 Януари 2015, 16:01

Здравейте! От миналата година се интересувам от донорството, т.к. тогава за първи път се запознах с подробности около тази тема. За жалост, тази година навършвам 37 години и не влизам във възрастовата категория. В едно предаване бях чула,че се готвят някакви промени относно възрастта на донорите. Така ли е? Има ли вече стъпки в тази посока?

Нещо не е ясно?

Попитай, организаторът ще ти отговори.Трябва да си логнат, за да добавиш въпрос.

Разкажи ни какво се случи

След като приключи участието ти в мисия, можеш да разкажеш как е минало, в 3-4 изречения (не искаме просто "беше супер").

Трябва да си логнат, за да добавиш разказ.

Оцени доброволците и TimeHeroes.org

Отнема само няколко минути, а ни помага много.0

Как оценяваш работата, която TimeHeroes.org свърши за теб/твоята организация?

Комуникация с екипа

0

Бързина

0

Редакция на текста на мисията

0

Би ли препоръчал TimeHeroes.org на друг?

След приключване на твоето участие в мисията, дай оценка за организатора и инициативата.


Може да дадеш оценка, след като приключи мисията.

Подобни мисии