Дари безвъзмездно кръв

Публикувана на 19 Октомври 2012

Дари безвъзмездно кръв

Какво?

Кръводаряването е хуманен, безвъзмезден акт на милосърдие и човешка солидарност към всеки, който страда от тежко заболяване или е пострадал при инцидент.

Дарената кръв се използва за лечение при пациенти с остри кръвозагуби, причинени от травми, за лечение на тежки изгаряния, при планови и спешни хирургични и акушерски интервенции, при AB0 и Rh несъвместимост на майката и плода, за лечение на злокачествени заболявания, както и за подържане живота на пациенти с различни вродени анемии и хемофилии.

Съгласно нормативната уредба в Република България дарената кръв се използва за лечение на пациенти само в пределите на страната (в редки изключения и за тежко пострадали наши сънародници в чужбина).

Кръводаряването е полезно. То стимулира процеса на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма.

По напълно безопасен начин кръводарителят дарява 450 мл. кръв.

Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие, а качествено – за 3-4 седмици.

Кой?

Национален център по трансфузионна хематология

Защо?

Да дариш кръв е адски важно. Всеки ден животът на стотици хора от различни възрасти зависи от протегнатата ръка на доброволци като теб. Навременното и подходящо лечение и помощта на кръводарителите спасяват животи. Комплименти за всички кръводарители, защото са здрави, щедри и добри! Дари кръв и ти. Доведи и приятелите си. Не е ли страхотно да знаеш, че някой някъде живее благодарение на теб!

Кой може да дари кръв?

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея.

Мъжете могат да даряват кръв до 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – до 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.

Кръводарителят получават 2 дни платен отпуск (чл. 157, ал. 1, т. 2 от Кодекса на труда), подкрепителна закуска и подарък, а при изрично изявено желание и резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група.

Кой не може да дари кръв?

Не се допускат хора, които страдат от заболявания като СПИН, хепатит, сифилис, туберкулоза, токсоплазмоза, бруцелоза, отосклероза и Мениеров синдром, бронхит, алергии, хроничен остеомиелит и деформации на костите, ревматизъм, язва на стомаха или дванадесетопръстника, псориазис, екземи по кожата, глаукома и т.н.

Противопоказни са всички остри заразни болести (през време на боледуването и реконвалесцентния период). Хората, които са имали контакт със заразно болни – за период, равен на инкубационния, също не могат да даряват кръв. Проблем е наличието на сърдечно-съдово заболяване, тропически инфекции, костно-мозъчни, бъбречни и чернодробни проблеми.

Кръводаряване не се извършва и в случаи, когато по преценка на лекаря или освидетелстващото лице този акт на съпричастност представлява опасност за здравето на дарителя.

Къде?

Във всички центрове и отделения по трансфузионна хематология в страната - натисни тук, за да провериш къде е най-близкият до теб.

Корпоративно кръводаряване?

Националният център по трансфузионна хематология осигурява свои екипи и организира кръводарителски кампании в публични и корпоративни организации. Свържи се с тях на +359 2 9210 417 или 0897 320 730.

Храна?

На всички безвъзмездни кръводарители се осигурява пакет с подкрепителна закуска.

Здравословни рискове?

Всички консумативи, които се използват по време на кръводаряването, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба. Не съществува никаква възможност от заразяване със СПИН или друга инфекция, предавана по кръвнен път.

Как да участвам?

Натисни зеления бутон "Ще участвам" и следвай инструкциите.

// снимката е от European Parliament

Мaria Stoyanova

04 Декември 2019, 00:12

Здравейте, Може ли да даря ако имам късогледството -5 диоптъра на двете очи?

Деница Иванова

24 Ноември 2019, 00:11

Не ме интересуват точките, но като се записвах стана грешка със сайта ви и не виждам точните места ан които трябва да отида. Има ли значение в коя болница избера да отида?

Радостина Славова

11 Ноември 2018, 22:11

Дарих кръв. Къде да публикувам документа? Не успявам да се запиша и за точките

София Грънчарова

03 Януари 2018, 14:01

Бих искала да даря кръв, но не си знам кръвната група. Знаете ли дали трябва да си направя едно допълнително изследване преди даряването?

Биляна Пенчева

02 Януари 2018, 19:01

Много моля, ако някой е решил да дари кръв доброволно, моля да се свърже с мен, тъй като ми трябват двама кръводарителя за окръжна болница

Jujanka Kubadano

21 Януари 2017, 00:01

Дарявала съм и пак ше даря[email protected] Разпространящала съм и пак ще разпространя :))

Емил Филипов

05 Ноември 2015, 13:11

Спокойно, мен ме връщат заради леко подсмърчане в следствие от температура на въздуха около -15 градуса. :-)

Дора Кузманова

27 Март 2015, 09:03

Скоро дарих, но ще споделя инициативата.

Бистра Иванова

26 Ноември 2014, 17:11

Щом започваш да губиш съзнание, кръводаряването е противопоказно. Можеш да помогнеш на каузата, като я разпространиш сред приятели :-)

Maia Hristozova

26 Ноември 2014, 15:11

Възможно ли е да се дари по-малко количество кръв? Опитвала съм вече и след 300мл започвам да губя съзнание. Имам дихателна алергия към прах, която не лекувам - това противопоказно ли е?

Нещо не е ясно?

Попитай, организаторът ще ти отговори.Трябва да си логнат, за да добавиш въпрос.

Разкажи ни какво се случи

След като приключи участието ти в мисия, можеш да разкажеш как е минало, в 3-4 изречения (не искаме просто "беше супер").

Трябва да си логнат, за да добавиш разказ.

Мирослава Дончева

28 Ноември 2019, 12:11

Здравейте, Ееин ден усетих, че искам да направя нещо добро и се зароди в мен идвята да даря кръв. Отидох в НЦТХ, регистрирах се на регистратурата и се отправих към стаята, в която трябваше лекар да ми приема попълнения въпросник. В коридора ме срещна медицинско лице, което ме попита дали дарявам за конкретен човек или е безвъзмедно. Казах, че не за никой конкрртно. До нея стояха две двойкинродители, които имаха нужда от още 2 банки кръв. Разбира се веднага се съгласих, като и приятел, който беше с мен за подкрепа също даде.Оказа се че дъщерята на едното семейство се е прибрало от бригада в САЩ и по спешност е влезнала в болница. Как да не помогне човек. Хората бяха изключително благодарни, многократно благодариха, и понеже съм си емоционална личност и малко сълзи пролях. Искрено се надявам момичето да се възстановило и да се наслаждава на живота си с пълни сили.

Мирослава Дончева

Емануил Христов

23 Май 2019, 15:05

Здравейте! В началото малко се страхувай, защото ми е за втори път, но след това се сетих за мисията и не се по колебах. Дарих кръв. Беше страхотно преживяване! Радвам се, че мога да помогна!

Емануил  Христов

Теодора Георгиева

16 Септември 2018, 15:09

Попринцип имам страх от игли , но в този случай си казах че това е едно добро и ще се справя със страха си .Чувствам се много добре след направеното дарение на кръв.

Теодора Георгиева

Зорница Лазарова

31 Юли 2018, 09:07

Тъй като имам навика да припадам при появата на игли бях страшно притеснена. Пък и фактът, че ми е за първи път не помогна на притеснението ми. В крайна сметка оживях! Даже боцкането на пръста за определяне на групата боля повече от колкото кръводарението! Докторът и всички други, с изключение на една сестра бяха страшно готини.

Зорница Лазарова

Alexandar Koychev

02 Май 2018, 11:05

Чувството да даряваш е чудесно, но да получиш шест шоколада за това, че си дарил кръв, Е ОЩЕ ПО-ЧУДЕСНО! След два-три месеца отново ще отида.

Alexandar Koychev

Гюлтен Исуф

21 Март 2018, 20:03

Днес за първи път дарих кръв в РЦТХ Варна. Нямаше нищо страшно, почти нищо не усетих. Чувствам се прекрасно. След 2-3 месеца ще го направя отново.

Гюлтен Исуф

Петя Петрова

06 Март 2018, 12:03

Сега излизам от ВМА. За съжаление се оказах неподходяща заради алергия. Но след мен имаше един господин, който помоли друг да изпише името му на бланката, тъй като това го затруднявало. Въпреки това попълни въпросника за 30 секунди, очевидно познавайки идеално схемата. И да, господинът е ром, правете си изводите. Неговата кръв ще вземат. Днес не успях да даря кръв и всъщност ми казаха, че изобщо не трябва, но научих ценен урок и за себе си реших, че в България никога не ще позволя на мен да ми прелеят


Калина Димова

28 Декември 2017, 10:12

Наскоро дарих за първи път кръв, като цялата процедура беше изключително бърза. Няма нищо страшно, хората са много мили, но ако все пак се притеснявате - просто можете да си вземете някого за дружка (или да дарите заедно, или да ви изчака отпред). Със сигурност след 6-7 месеца ще отида отново :)


Ели Петрова

19 Декември 2017, 13:12

За пръв път дарих кръв 1 седмица след като станах на 18, беше безвъзмездно. Всички лекари и сестри бяха очаровани, отношението им към мен беше невероятно, все едно бях някакъв герой! След 2 месеца пак отидох, с нагласата пак да даря безвъзмездно кръв, но една жена плачеше на регистратурата, че няма какво да прави, защото майка и се нуждае от преливане на кръв, тя има заболяване, което не и позволява да дарява, а никой от семейството и не поискал да помогне. Тя направо не можа да повярва, когато и казах, че ще и помогна. През следващия час тя само ми благодареше. Сближихме се, разменихме си телефоните и станахме приятелки! Така тези хора още повече ме стимулираха да продължавам да ходя там. Чувствам се страхотно след всяко даряване!


Яна Павлова

09 Декември 2017, 14:12

Искрени благодарности към екипа на Национален център по трансфузионна хематология УМБАЛ "Св. Анна София, ж.к. "Младост" 1, чудесно отношение и професионализъм. Изключително приятен екип. Ще отидем пак. :)


Десислава Боева

20 Март 2017, 10:03

Тази неделя посетих ВМА, за да даря кръв. Искам да изкажа искрените си благодарности и симпатии към екипа на отделението и да споделя чудесното отношение и професионализъм от тяхна страна. Въпреки че отидох в извънработно време (в неделя работят от 08:30 до 13:00, а не до 16:00, както пише в сайта на Националния център по трансфузионна хематология), нямаше никакъв проблем и ме приеха. Бях само аз и имах възможност да си поговоря с хората от екипа, които ми споделиха, че за съжаление хората, които даряват безвъзмездно не са много. В повечето случай се дарява при нужда - за близък или приятел. Надявам се повече хора да осъзнаят, че няма нищо страшно ако се дарява кръв и че усещането след това е повече от чудесно. Цялата процедура трае около 40 минути, като първо се попълва въпросник, след това се прави изследване на кръвната група и след това идва същинската част. Дарява се 450 мл кръв и е добре преди това да сте хапнали и да сте пили повече течности. Това важи и след като дарите кръв. Нямам търпение да отида отново.


Анелия Стефанова

17 Октомври 2016, 15:10

Ето една от платформите - много е удобна, защото пациентът град и кръвна група от падащото меню. Като намери, може да влезе в профила и да види телефон за връзка с кръводарителя. Към момента има 621 кръводарителя. Регистрирайте се и вие на kravodaritel.com :)

Анелия Стефанова

Анелия Стефанова

16 Октомври 2016, 09:10

Досега съм дарявала общо 7 пъти, наистина не боли, нито е вредно, нито е страшно. Повечето хора се страхуват да дарят, казват че се страхуват, че ако след това се наложи да дарят кръв за техен познат няма да могат. Това обаче не е така - съществуват платформи, чрез които можеш да намериш доброволци кръводарители от твоя град, от определена кръвна група, да им се обадиш и да се свържеш с тях. Така че не се притеснявайте, а дарявайте смело :)


Милена Пехливанова

05 Октомври 2016, 11:10

Дарявам безвъзмездно и в повечето случаи безадресно два до три пъти в годината. Вече общо 12. Броя си ги като медали :) Не е страшно, не боли и не отнема много време. Напълно безопасно е за теб. И особено полезно. И най-хубавото е, че да бъдеш герой е в кръвта ти! :)


Konstantina Garnevska-Koroveshova

19 Август 2016, 12:08

дарих кръв в Пловдив и искам да кажа, че всички бяха изключително мили, отзивчиви и подкрепящи идеята. И се почувствах добре!!

Konstantina Garnevska-Koroveshova

Марин К

26 Април 2016, 17:04

Чувството да помогнеш по този начин е невероятно. Адмирации за жените работещи в центъра. Ръцете им са златни. Болка няма, а да не забравяме и лакомствата след това :P Дарете, уникално е :)

Марин К

Калиопи Пагалиди

14 Април 2016, 00:04

Става толкова бързо и лесно, още преди да си се усетил и вече си готов. Изключително загрижен персонал, не ме оставиха да си тръгна без да съм полежала и поседяла. Нещо, което не бях преценила, е че е добре да се дари кръв сутрин, опитайте се да го спазите това правило. И е много мило, че после те подкрепят с шоколадчета и сокчета! Нямам търпение да минат 60 дни и отново да даря, единственото усещане, което ти остава след това, е задоволство!


Сузана Белемезова

16 Декември 2015, 22:12

Няма нищо по-хубаво от това да помогнеш на някой в нужда. Ти къде пропиля времето си ? На кой помогна днес? П.С Не забравяй, да направиш някой щастлив!

Сузана Белемезова

Исхак Надр

25 Април 2014, 23:04

Наистина! Аз съм на 21 г. и вече съм дарявал 5 пъти. Чувството, че си помогнал на някой е неописуемо.


Ralitza Kirilova

10 Април 2014, 12:04

Кръводарителството е най-лесния начин да помогнеш истински, като дадеш част от себе си! Не, не даряваш средства, който не си спечелил, даряваш себе си. Не е страшно, дарява кръв вече за 10 или 11 път и след всяка такава акция се чувствам допринесла за нечие щастие, затвърдила вярата в доброто у човеците. Дарявайте - лесно е и е истинско - това е част от нас, живееща в други хора. Доброто е заразно, а щастието е колективно занимание!


Оцени доброволците и TimeHeroes.org

Отнема само няколко минути, а ни помага много.0

Как оценяваш работата, която TimeHeroes.org свърши за теб/твоята организация?

Комуникация с екипа

0

Бързина

0

Редакция на текста на мисията

0

Би ли препоръчал TimeHeroes.org на друг?

След приключване на твоето участие в мисията, дай оценка за организатора и инициативата.


Може да дадеш оценка, след като приключи мисията.

Подобни мисии